En god pizzadeig forlenger livet

Jeg har testet flere varianter av pizzaoppskrifter, og har fortsatt mye å lære om både heving og bruk av gjær. Er det best å kaldheve eller varmheve? Skal jeg gi den lang eller kort hevingstid? Skal jeg håndelte eller bruke kjøkkenmaskin?

Sprø og luftig pizzabunn

I det siste har jeg vært veldig fornøyd med oppskriften man finner på pakken til Tipo 00-melet fra restauranten Villa Paradiso. Den gir en luftig og sprø pizzabunn med god smak. Med hjemmelaget pizzasaus og god topping blir dette en vinner på middagsbordet vårt.

IMG_4837

Ingredienser:
Gir 8-10 små pizzaer (har du deig til overs kan du sette den i kjøleskapet og lage mer senere)

500 gr tipo 00 mel
3,5 dl vann
1/4 pk fersk gjær (i original oppskrift står det 1/4 pk til full oppskrift,  jeg brukte 1/4 pk til halv også)
1/2 ss salt
1/2 ss sukker
0,5 dl olivenolje

Slik gjør du:

Løs opp gjær i lunkent vann og olje. Ha i mel, sukker og salt. Bland til en smidig deig og la den heve i 1 time. (Om du ønsker å kaldheve over tid, så bruker du kaldt vann).

Elt deigen en gang til og la den hvile i 1 time før du kjevler den til ønsket form og størrelse.

Jeg har også lykkes med å elte deigen godt i kjøkkenmaskin med en gang og heve i minst 1 time før den kjevles ut.

Steketiden varierer fra ovn til ovn, og aller best blir den om du bruker pizzastein. Da er det viktig å varme opp pizzasteinen før du steker pizzaen. Stek på 250 grader.

Jeg har selv både Uuni 3 woodpellets pizzaovn som jeg bruker vår, sommer og høst ute i hagen. Den er min favoritt og med den blir det perfekt pizza. I tillegg har jeg en OBH Nordica pizzaovn som også gir en utrolig sprø og god pizza.

Min favoritt-pizzasaus
Ingredienser:
Holder til ca. 6 pizzaer

2 ss olivenolje
3 fedd hvitløk
10-15 blader basilikum
salt og pepper
2 bokser knuste tomater
4 store og modne tomater
Chili etter smak

Slik gjør du:

Ha olivenolje i en varm kjele og tilsett hvitløk, basilikum, salt og pepper. La det frese litt før du tilsetter de knuste tomatene. Del tomatene i mindre biter og ha i. La det småkoke i 1 time. Smak til med enten tørket eller fers chili.

Topping

Her der det endeløse muligheter og ingen fasit. Smak og behag!

Jeg starter alltid med pizzasaus. Eventuelt har jeg olivenolje, parmesan og pesto om jeg lager en hvit pizza som tilbehør til pasta.

Etter pizzasausen har jeg på ost – fersk mozarella, gorgonzola og parmesan.

På topp er favorittene her i huset parmaskinke, pepperoni, chorizo, chili, pinjekjerner, valnøtter, artisjokker og sopp.

Og helt til slutt før servering – ruccola på topp.

IMG_4968

En kommentar om “En god pizzadeig forlenger livet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s