Grytebrød

I går kveld rørte jeg raskt sammen deigen og i dag kunne vi kose oss med et herlig og knasende godt grytebrød til lunsj. For min del var smør det eneste jeg trengte, men hadde jeg hatt brunost så hadde det vært utrolig godt også. I tillegg er dette et brød som passer godt som tilbehør til både gryter og supper.

Denne gangen brukte jeg kun hvetemel. I går var jo hyllene tomme for all slags mel. Men du kan fint lage en grovere variant ved å bruke annet mel. I disse dager hvor mange av oss går hjemme på grunn av coronaviruset, så er det en fin anledning til å finne tid til baking. Det skal i hvert fall jeg gjøre mer av.

Grytebrød

Ingredienser
1 porsjon:

500 gr hvetemel
(Du kan for eksempel erstatte 250 gr hvetemel med sammalt byggmel, sammalt hvetemel, sammalt speltmel eller annet mel for en grovere variant)
1.5 ts salt
0.25 ts tørrgjær
4 dl kaldt vann

Slik gjør du:

Rør sammen hvetemel, (eventuelt annen meltype), salt, tørrgjær og vann i en stor bakebolle. Bland det godt sammen med en sleiv.

Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12-16 timer.

Ha godt med hvetemel på kjøkkenbenken (deigen kan være litt klissete) og ta deigen ut av bakebollen. Dryss gjerne litt hvetemel på topp av deigen også før du begynner å brette. Brett deigen sammen ved å folde kantene inn mot midten. Gjenta dette 6 – 8 ganger.

Sett bollen du hadde deigen i over deigen på kjøkkenbenken slik at den kan etterheve mens jerngryta varmes opp. Varm opp stekeovnen til 250 grader og plasser jerngryta på nederste rille i 20 minutter.

Ta gryta ut av ovnen, dryss litt hvetemel i bunnen og ha deigen over i gryta med bretten opp. Dryss litt hvetemel på toppen av deigen, legg på lokk og stek i 30 minutter på nederste rille.

Senk temperaturen til 200 grader og ta av lokket. Stek videre i 15 minutter på midterste rille til skorpen er gyllen og sprø.

La grytebrødet hvile og avkjøles noe før du skjærer i det. Server med smør og pålegg til lunsj eller frokost eller ha som tilbehør til gryte eller suppe.

Mitt første grytebrød bakte jeg i 2018. Her servert med deilig brunost.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s